Mantelzorg
Belangrijkste speerpunten Hoofdlijnenakkoord ouderenzorg (HLO)
Vlak na de val van het kabinet werd het zogeheten Hoofdlijnenakkoord voor de ouderenzorg (HLO) gepresenteerd. DementieVisie legt uit waarom dit beleidsstuk van zo’n kleine vijftig pagina’s, met de ondertitel ‘Samen voor kwaliteit van het bestaan’, interessant is voor iedereen die goede zorg voor mensen met dementie nastreeft.
Column Mantelzorgen – Godsallemachtig alleen
Margriet zorgt thuis voor haar man Jan, die Parkinson en Lewy Body dementie heeft. ‘Mensen die heel dicht bij ons stonden, laten niets meer van zich horen. Ik sta versteld van het gebrek aan empathisch vermogen’, zegt ze over de eenzaamheid die ze als mantelzorger voelt.
‘Het leven doet de gordijnen dicht’
Theatermaker Erik Vos schreef een boek over de 24/7 zorg voor zijn vrouw en auteur Inez van Dullemen, die aan de ziekte van Alzheimer leed. Het boek kan een steun zijn voor partners die, net als Erik Vos, hun geliefde met zorgen omringen.
Waar begin je aan? Een leerschool voor mantelzorgers
Door het groeiende tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen wordt informele zorg steeds belangrijker. Daarom is het de hoogste tijd om na te denken over een betere ondersteuning van mantelzorgers. Een scholing, ontwikkeld door gezondheidswetenschappers in Zwitserland, geeft het goede voorbeeld.
Mantelzorgen ‘Het was tijd voor mezelf’
Stella (64) zorgt voor haar man George (66), die dementie op jonge leeftijd heeft. Hij woont sinds 2024 in het verpleeghuis. ‘Ik zie nu in dat ik vecht tegen de ziekte, en niet tegen mijn man.’
Mantelzorgen – Ik ben mijn man kwijt’
In november 2024 kwam de tweejaarlijkse Dementiemonitor weer uit, een landelijk en grootschalig onderzoek (in deze editie reageerden 9.600 mantelzorgers) van Nivel en Alzheimer Nederland. We leggen een aantal conclusies uit het rapport voor aan Annemiek, mantelzorger voor haar echtgenoot Richard.
Mantelzorgen – Een nare ‘déjà vu’
De helft van de mantelzorgers zorgt maar liefst zeven dagen per week voor hun dierbare. Zo ook Mandy Bronsgeest. Ze zorgde voor haar moeder met dementie, die begin 2024 overleed. Mandy heeft het gevoel weer te kunnen ademen, maar dan slaat het noodlot opnieuw toe.
Een kind van dementie
Rhanna Tolboom was 16 jaar toen haar vader te horen kreeg dat hij de ziekte van Alzheimer had. Hij was toen 52 jaar. Op 58-jarige leeftijd overleed hij. Twee jaar na zijn overlijden maakte Rhanna de documentaire Kind van dementie. De vergeten jongeren, waarmee ze lotgenoten een hart onder de riem wil steken. DementieVisie-redacteur Lies Orthmann sprak Rhanna.
Mens zijn met alle emoties die daarbij horen
Jan*, de man van Ans*, heeft dementie. De afgelopen jaren zijn een ware beproeving geweest. Ans wil haar ervaringen graag delen, maar doet dat anoniem. ‘Het anoniem delen van deze gevoelens helpt me eerlijk te zijn zonder angst voor veroordeling.'
‘Ik zocht en vond oplossingen’
Agnes, de geliefde van Eddy, heeft dementie. Tijdens het laatste jaar dat ze thuis woonde, werd de zorg voor Eddy wel heel zwaar. ‘Ik heb de zorg altijd vanzelfsprekend gevonden, ik deed gewoon mijn plicht. Ik zocht en vond oplossingen.'