Home Columns
Columns
Mantelzorgen ‘Het was tijd voor mezelf’
Stella (64) zorgt voor haar man George (66), die dementie op jonge leeftijd heeft. Hij woont sinds 2024 in het verpleeghuis. ‘Ik zie nu in dat ik vecht tegen de ziekte, en niet tegen mijn man.’
De Sociale Benadering Een blijvertje!
Rondom dementie zijn tal van visies en benaderingswijzen ontwikkeld, vrijwel altijd door professionals. Je zou het hun interpretatie van de werkelijkheid achter dementie kunnen noemen. De Sociale Benadering is een uitzondering hierop. Wat maakt deze visie anders en in hoeverre heeft de praktijk haar inmiddels omarmd?
‘Ik wilde niet nog een domper incasseren’
Ger Wijnstekers (71) bezoekt de poli Geriatrie voor een nazorggesprek na een diagnose dementie op het verpleegkundig spreekuur van DementieVisie-redacteur Mirjam Foekema.
Hoe geef je mensen met dementie een stem in de ontwikkeling van nieuwe technologie?
Half september 2024 verdedigde Sandra Suijkerbuijk haar proefschrift over het betrekken van mensen met dementie bij het ontwikkelen van nieuwe technologie die het leven lichter, socialer en rijker kan maken. Haar belangrijkste ontdekking? ‘Het kan wél, maar er moet veel meer aandacht komen voor de juiste condities.’
Jobs Tijding Een ouwe kop
Het is bijna etenstijd in het Huis aan de Poel. Job van Amerongen staat met mevrouw De Graaf in de lift. En door de spiegels word je in die lift nogal nadrukkelijk met jezelf geconfronteerd.
Nieuw: Leerboek Euthanasie
De lancering van het nieuwe Leerboek Euthanasie. Wetgeving, praktijk en ethiek vond plaats op 25 maart jl. tijdens een speciaal door de uitgever georganiseerd congres.
Uit ’t hart ‘Ik geef mijn leven een 7’
Jan heeft vasculaire dementie. Hij vertelt aan DementieVisie-redacteur Lies Orthmann dat hij de vrijheid mist nu hij in het verpleeghuis woont. ‘Maar mijn leven is ook zeker niet slecht!’
Samen is evident! Een denkkader voor relatiegestuurde participatie in het woonzorgcentrum
Vlaamse ouderenzorgorganisatie zijn al lang zoekende naar hoe ze participatie het beste vorm kunnen geven. Daarom makte de Koning Boudewijnstichting samen met de koepelorganisatie Zorgnet Icuro een gids voor organisaties om participatie te vergroten. Mét een adjectief: relatiegestuurd.
Gids tuchtrecht in de zorg
Een tuchtklacht roept bij zorgprofessionals veel emoties en vragen op. Wat staat je te wachten, wat voor consequenties kan het hebben en bij wie kun je terecht voor hulp?
Mag ik even? – ‘Je komt dus niet nog eens langs?’
'Ze zeggen dat ik ga hemelen’, zegt Gert (93) tegen mij wanneer ik binnenkom. Het klopt, hij is plots ziek geworden en zal vermoedelijk geen week meer leven. Hij pakt mijn hand vast en wordt direct emotioneel. Zwijgend zitten we even naast elkaar, mijn hand in de zijne. In die stilte kijken we naar elkaar. Een blik die meer zegt dan duizend woorden.