Opleiding en vorming

Hanneke van de Pol (links) en Freya Flach (rechts)

Zeg JA bij dementie

Mensen met dementie in een verpleeghuis krijgen het grootste gedeelte van de tijd ‘nee’ te horen. We corrigeren, we verbeteren en houden tegen. Dat moet anders, vinden Hanneke van de Pol en Freya Flach. Daarom geven zij onder de naam Zeg JA bij dementie trainingen aan zorgprofessionals en mantelzorgers.

Kennismodules over dementie bij mensen met ((Z)EV(M)B)

Mensen met een verstandelijke beperking worden nu ouder dan vroeger. Daardoor krijgen ze vaker gezondheidsproblemen die verbonden zijn aan ouder worden, zoals dementie.
Mantelzorg

Waar begin je aan? Een leerschool voor mantelzorgers

Door het groeiende tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen wordt informele zorg steeds belangrijker. Daarom is het de hoogste tijd om na te denken over een betere ondersteuning van mantelzorgers. Een scholing, ontwikkeld door gezondheidswetenschappers in Zwitserland, geeft het goede voorbeeld.

De Sociale Benadering Een blijvertje!

Rondom dementie zijn tal van visies en benaderingswijzen ontwikkeld, vrijwel altijd door professionals. Je zou het hun interpretatie van de werkelijkheid achter dementie kunnen noemen. De Sociale Benadering is een uitzondering hierop. Wat maakt deze visie anders en in hoeverre heeft de praktijk haar inmiddels omarmd?
Verzorgende leest samen met oudere dame aan tafel een tijdschrift

De spil in het (zorg)wiel

Het kan niet genoeg benadrukt worden: een van de cruciale disciplines in de zorg voor mensen met dementie, thuis of in een beschermde woonvorm, is de verzorgende individuele gezondheid (IG). Onlangs werd een nieuw beroepsprofiel gelanceerd.
Opleiding en vorming
Bas ter Brugge

Mag ik even? Terug naar de kern

‘Laten we geen wij-zij strijd voeren wie waarover regiebehandelaar mag zijn, maar elkaar vinden vanuit onze gedeelde passie: de beste medische zorg voor de kwetsbare oudere mens.'

Zien doet geloven

Dementie komt steeds vaker voor bij mensen met een verstandelijke beperking (VB). Wat kenmerkt de zorg voor mensen met een VB en dementie in Nederland? En wat kunnen we leren van andere landen? Studenten van het Honours College van de Rijksuniversiteit Groningen bezoeken jaarlijks instellingen in Nederland én Zuid-Europa om de overeenkomsten en verschillen te ontdekken.
Opleiding en vorming

‘Dit is écht mijn ding’

Hilde Nuyts werkte vele jaren als verzorgende bij Thuiszorg Kempen. Na een tussenstap in een centrum voor dagopvang werkt ze nu als begeleider wonen en leven in woonzorgcentrum Lindelo in Lille.

Door een andere bril. Virtual reality in de zorg voor mensen met dementie

Met enige regelmaat publiceren we erover: de ontwikkelingen in zorgtechnologie, of eHealth. Deze keer gaat Denkbeeld-redacteur Peter Bakens op bezoek bij zorgorganisatie Aafje, om te horen hoe zij virtual reality (VR) inzetten in de zorg voor mensen met dementie.